HVORFOR HJERNEN? (tema)

skrevet og redigeret af Thomas Thaulov Raab

 

Det er efterhånden blevet mere og mere udbredt, at blande hjernen ind i snart sagt alt hvad vi laver og gør: hvorfor vi handler ind, som vi gør, hvorfor vi stemmer, som vi gør, ja, sågar hvorfor vi vælger de partnere, som vi gør.

Det er ikke blot fristende, men måske endda ligefrem tiltrængt, en gang i mellem at stoppe op og overveje, hvorfor det egentlig er så vigtigt, at blande hjernen ind i, hvorfor vi tænker, handler og føler, som vi gør.

Ville det ikke være nok blot at spørge folk, hvorfor de gjorde som de gjorde? Uden at det behøver at have noget med hjernen at gøre?

Svaret på dette spørgsmål er ganske simpelt nej!

Og årsagen er lige så simpel: Den opfattelse vi har af, hvorfor vi gør, som vi gør, er simpelthen langt fra altid i overensstemmelse med de virkeligt afgørende faktorer bag vores handlinger. Eller sagt på en anden måde: vi har ganske simpelt ikke som mennesker nogen priviligeret indsigt i, hvorfor vi handler, tænker eller føler, som vi gør!

Dette er efterhånden blevet påvist af en lang række forskellige studier. Et lille udvalg af de mest opsigstvækkende, legendariske eller nyligste er gengivet nedenfor.

 
 
Illustrationer af Anna Laurine Kornum
Design og udvikling af Mediafarm ApS