Din uro sidder i tarmen (juni 2011)

 

Er du genert? er du bange for nye udfordringer?

Traditionelt har vi tolket sådanne former for adfærd som et udslag af vores individuelle personlighed.

Men skal vi tro resultaterne fra et nyligt publiceret studie fra en håndfuld canadiske forskere, skal vi måske til at lede et helt andet sted: i vores tarmsystem!

Selve undersøgelsen var forbløffende simpel: man tager to forskellige mus, med forskellige former for adfærd (henholdsvis nervøs/forsigtig og udfarende/undersøgende). Dernæst inficerer man dem (via en sonde) med de tarmbakterier, som tilhører den anden type.

- og voila! resultatet var forbløffende:

De mus, som tidligere var nervøse og tilbageholdende, blev nu udfarende og eventyrlystne, mens de mus, som tidligere havde været nysgerrige, istedet blev mere påpasselige!

 

Det skal understreges at selve forsøget kun er publiceret som et kort abstract (opsummering), og er et såkaldt "proof of concept". Det vil sige at der er tale om en første, indledende undersøgelse, som primært skal påvise, at der er et nyt og interessant fænomen, som det kan betale sig at kigge nærmere på.

For de nærmere detaljer, må vi derfor afvente videre undersøgelser.

Ligeledes skal man være opmærksom på, at det altid er godt at være forsigtig med at drage konklusioner direkte fra forsøg med mus til mennesker - omend det langt fra ville være første gang!

Ikke desto mindre peger dette indledende studie på noget fascinerende: at de aspekter af vores adfærd, som vi tror udspringer af vores "personlighed" (hvad det så end er), i virkeligheden er under indflydelse fra en lang række faktorer.

Det er velkendt at tilstanden i vores krop er en sådan faktor - og at der f.eks. er en direkte kobling mellem vores fysiske og psykiske velbefindende. Det spændende ved det nye forsøg er imidlertid, at det viser at det ikke kun er vores (egen) krop, der påvirker os. Også faktorer uden for selve kroppen - såsom de bakterier som lever i vores tarmsystem, og medvirker til vores fordøjelse - har noget at sige, om ting som vi traditionelt har troet udsprang af vores personlighed.

 

Et af de mest interessante aspekter af studiet er måske, at der ikke bare er tale om, at man har fundet to mus med forskellig adfærd. De to typer tilhører faktisk to adskilte genetiske linjer af forsøgsmus, som udviser hver sin karakteristiske adfærd. Tarmbakteriernes indflydelse på adfærden ser dermed ud til - ihvertfald i dette tilfælde - at være stærkere end den genetisk betingede.

 

Spørgsmålet er nu: hvad kan vi bruge denne viden til?

Ja, måske er den praktiske anvendelse begrænset. Selv hvis vi skal arbejde sammen med andre, ville det jo nok blive anset for en anelse uhøfligt at bede om lov til at foretage en bakterietest af deres afføring, inden vi planlægger den nærmere arbejdsfordeling (det højeste vi kan gøre os håb om, er nok at få dem om at spise en pro-biotisk yoghurt ...).

Men det er ikke desto mindre tankevækkende, at vores kropslige processer har SÅ stor betydning for vores adfærd og vores personlighed. Og måske må vi give englænderene ret i, at de med deres begreb "gut feeling", måske er tættere på sandheden end vores "mavefornemmelse" - som måske burde erstattes med "tarmfornemmelse"?

Kun fremtiden kan give os svaret ...

 
 
Illustrationer af Anna Laurine Kornum
Design og udvikling af Mediafarm ApS