STOLTHEDEN - den første og største synd

 

Af alle de legendariske dødssynder, er der en enkelt, der skiller sig ud. Det er STOLTHEDEN - eller med den latinske betegnelse: SUPERBIA.

I snart sagt enhver af de klassiske lister over menneskets synder er STOLTHEDEN at finde. Typisk er den endog beskrevet som den første, største og mest oprindelige af alle synder - stamfaderen, om man så vil, til alle de andre, roden til alle de andre onder.

STOLTHEDEN har mange ansigter. Der er lysten til at fremhæve sig selv (ofte på andres bekostning), at føle sig vigtig (eller som man siger i dag: V.I.P.) og at man er noget særligt, det er den overdrevne selvglæde eller selvretfærdighed, overdrivelsen af ens egne bedrifter (koblet med manglende evne eller vilje til at anerkende andres), kombineret med en manglende ydmyghed, det er den manglende indsigt i ens egne begrænsninger og den overgjorte forherligelse af det, man har opnået for sig selv.

Men stoltheden kommer i mange former, er spørgsmålet imidlertid, om det er noget, der er fælles for disse mange forskellige udtryk, stoltheden har - og, ikke mindst, hvad stoltheden gør ved os?

 
 
Illustrationer af Anna Laurine Kornum
Design og udvikling af Mediafarm ApS