hjerneforskningens dna

 

Selvom opdagelsen og udforskningen af spejlneuronerne kun er det første og måske mindste skridt mod en forståelse af, hvordan vi som mennesker formår at sætte os selv i andres sted, og føle andres følelser på vores egen krop, så er de dog alligevel et vigtigt element i forklaringen på, hvordan så vigtige og komplicerede menneskelige egenskaber som empati og medfølelse fungerer i praksis. Flere hjerneforskere har derfor udråbt opdagelsen af spejlneuronerne til den vigtigste opdagelse indenfor hjerneforskningen i mange år, og sammenlignet spejlneuronernes betydning for hjerneforskningen med den betydning opdagelsen af dna - den struktur, som indeholder vores gener - har haft for den biologiske videnskab.

Et af de mest fascinerende aspekter ved disse nye forskningsresultater er, at de understreger i hvor høj grad vi benytter, og er nødt til at benytte, voresselvopfattelse for at kunne sætte os i andres sted. At forstå hvordan det føles at være et andet menneske er ikke en simpel tankeproces, men en krævende opgave som kræver aktiv medvirken af både krop og sjæl - og hjernen.

- TTR.

( Offentliggjort i "Psykologiens veje", redigeret af Ole Schults Larsen, iBog, Systime, 2010 ).

 

Hvis du vil læse mere om spejlneuroner, kan du fortsætte her: Joachim Bauer: Hvorfor jeg føler det, du føler. Intuitiv kommunikation og hemmeligheden ved spejlneuroner. Borgens Forlag, Valby, 2006.

 

<== tilbage til "spejlneuroner"

 
 
Illustrationer af Anna Laurine Kornum
Design og udvikling af Mediafarm ApS