menneskedyret

 

På forsiden af den måske mest slidte bog på min bogreol, The Human Central Nervous System (4. udgave, 2007) - en af de mest grundige og autoritative beskrivelser af det menneskelige centralnervesystem - troner ikke blot den prægtige menneskehjerne i al sin velmagt. Oven over den ses hjernen fra en Virginia-pungrotte, Nordamerikas eneste indfødte pungdyr, traditionelt betragtet som et primitivt pattedyr. Hvorfor nu det?

Jo, fordi forfatterne Rudolf Nieuwenhuys og Jan Voogd har villet understrege en vigtig pointe: for at forstå hvordan menneskehjernen - og dermed også mennesket - fungerer, må man gøre sig klart at størstedelen af vores egenskaber afhænger af mekanismer, som vi (som minimum) deler med alle de øvrige pattedyr. Oftest er det jo netop hos disse, vore nære slægtninge, at de er blevet opdaget og beskrevet først!

Eller som Peter Lund Madsen udtrykker det: for at forstå hvordan menneskehjernen fungerer, bliver man nødt til at forstå, hvordan den er opbygget. For at forstå hvordan den er opbygget, må man forstå hvordan den er udviklet. Kulturen stammer fra hjernen - og hjernen stammer fra naturen.

-TTR.

 

<= tilbage til oversigten.

 

trykt som:

Thomas Thaulov Raab (2010) Kulturdyret. Informanten, nr. 10. efterår 2010. Side 10-13.

 
 
Illustrationer af Anna Laurine Kornum
Design og udvikling af Mediafarm ApS