indledning

 

Det er med humor som med et tysk chokoladeæg. Den skal indeholde hele tre ting: en overraskelse, noget at lege med (som dog først skal samles korrekt), og noget vi kan nyde - som et godt stykke chokolade. Denne blanding er så uimodståelig, at man i skrivende stund overvejer helt at forbyde slik med indlagt legetøj i Tyskland. Humoren får de dog efter alt at dømme lov at beholde. I denne anden artikel om humorens biologiske væsen skal vi se nærmere på den nydelse, som er en uundværlig ingrediens i tilberedningen - og indtagelsen - af humor.

 

Humor er andet og mere end blot kognitive mekanismer. Ingen kan påstå at have forstået en vittighed, som de ikke føler en umiddelbar trang til at grine af. Denne reaktion er det væsentligste element i forståelsen af humor, og uden en beskrivelse af den er enhver teori om humor ukomplet. Man kan derfor heller ikke forklare en vittighed, eller rettere: Forklaringen af hvorfor en vittighed burde være sjov, bidrager ikke væsentligt til udløsningen af den humoristiske respons - latteren. Kun hvis tiøren falder med det samme, kan man grine af en så simpel konstatering som: "Patienten har lidt af en svær depression lige siden hun begyndte at konsultere mig i 1992".

 

==> videre til "at gøre nar"

 
 
Illustrationer af Anna Laurine Kornum
Design og udvikling af Mediafarm ApS